Tactical Training Days en Milsim Skills

De instructeurs hebben realsteel ervaring bij Defensie en Politie en hebben een didactische achtergrond. Inmiddels hebben al meer dan 200 airsoftspelers uit Nederland en België één of meerdere TTD of MS trainingen gevolgd bij Dutch Tactical School of haar voorloper Airsoft Heaven.


Tactical Training Days (TTD) zijn bedoeld om skills & drills, toegepast voor airsoft, aan te bieden aan airsofters, zowel individueel als op groepsniveau.

We richten ons met name op kennis en vaardigheden op het gebied van handelingen en drills, en groepen van 4-8 personen, wat in een airsoft omgeving de meest voorkomende groepsgrootte is, voor bijvoorbeeld verplaatsingen, communicatie, signalen, CQB, rollen, teamsamenstelling en meer. Alles is bedoeld om samenwerking en teamdenken te bevorderen tijdens een airsoft skirm. Tijdens latere TTD’s zullen we wel met grotere groepen oefenen, met name om onderlinge coördinatie te trainen.

Je moet de TTD trainingen in oplopend niveau volgen en niveau 1 is dus voorwaardelijk om niveau 2 te mogen volgen, etcetera.


Tactical Training Day – level 1

Dag 1 [TTD 1-1, Woodland] – tijdens deze dag wordt de basis gelegd voor verdere dagen en trainingen. Er wordt een begin gemaakt met patrouillegang, buddy-gewijs optreden en de reageren op individueel- en buddy niveau.

Dag 2 [TTD 1-2, Woodland] – tijdens deze dag wordt de stof van Niveau 1 herhaald en gaan we verder met groepsrollen en groepsgewijze contactdrill. Verder trainen we individuele skills/handelingen aan het Airsoftapparaat. Deze dag wordt afgesloten met een praktijkopdracht.


Tactical Training Day – level 2

Dag 1 [TTD 2-1, Woodland] – de stof van niveau 1 & 2 wordt herhaald en uitgebreid met meer velddiensttekens en patrouillegang. We introduceren VEITONO (een manier om na te denken over je opdracht) en maken een start met schiethoudingen en handelingen pistool, Alle contactdrills worden herhaald en uitgebouwd met onder andere dekkingsvuur en de rol van de SAW.

Dag 2 [TTD 2-2, CQB] – Ploegoptreden CQB met dekkingsploegen en doorzoekingsploegen. We gaan verder met oefenen in samenwerking binnen een Fireteam (2 ploegen) en australian peeling voor het afbreken van het gevecht. Na deze dag heb je de basis van individuele, ploeg- en fireteamoptreden onder de knie.


Tactical Training Day – level 3

Dag 1 [TTD 3-1, Woodland] – Contactdrill met gewonde en rally op een punt, portofoon protocol. Workshop camouflage, kennismaking met commandovoering. Diverse praktijkopdrachten.

Dag 2 [TTD 3-2, CQB] –  Diverse drills met sidearm en combinaties met longarm. Weapon drills, reloads, reload met 1 arm. CQB praktijk individueel en ploeg CQB skills (slicing, deuren, ramen). Onderlinge communicatie in CQB optreden, rol commandant.


MS-1 [Milsim Skills 1] – Kaartleesdag en praktijkopdrachten. Ook radiotelefonie-procedures en nato-spelalfabet komen aan bod. Praktijkdag zónder AA’s.

MS-2  [ Milsim Skills 2 – Nightops] – Kaartlezen in duisternis, gebruik van licht en het afvoeren van een gewonde passeren de revue deze dag.

MS-3 [Milsim Skills 3]

Commandovoering, coördinatie en samenwerking tussen ploegen in het veld.

Wat hebben anderen te zeggen over de TTD’s?

TTD 1 leert je een aantal basis technieken die op bijna alle skirms te gebruiken zijn. Het geeft je meer tools om bepaalde situaties aan te pakken en helpt vertrouwen op te bouwen tussen je teamgenoten. Daarnaast krijg je een vleugje mee van echte handelingen en drills wat de kers op de taart is! Ik kan dit aan iedereen aanraden en ben blij dat zoveel teamgenoten deze training hebben gevolgd. Het heeft ons al vaak geholpen tijdens skirms!

– Jan H. –

Recent meegedaan aan een CQC team-challenge met een 4-mans team waarvan er 3 real-steel (2x ex luchtmobiel, 1x dienst speciale interventies) ervaring hadden, doch weinig met elkaar gespeeld hadden. In combinatie met de basis die Airsoft Heaven heeft gelegd was het voor mij relatief eenvoudig om aan te kunnen haken. Na nog wat extra training van de organisatie/team gekregen te hebben, was het resultaat dat we alle andere teams met grote afstand verslagen hebben op het CQC parcours.

– Anoniem –

Je leert in een team werken en samen een doel te bereiken wat je als individuen nooit zou lukken. De stap van het denken aan ‘wat is het beste voor mij’ naar ‘wat is het beste voor het team’ is de topprioriteit in deze dagen.”

– Menno –

<Airsoft Heaven> heeft afgelopen jaar een aantal trainingen gedaan rondom patrouilles/contactdrill en CQC/CQB procedures/clearing. Zeker die laatste training, maar ook de basisbeginselen zijn voor mij zeer goed van toepassing geweest. Tactieken als goosewalking (efficient en stabiel lopen), reloads van je replicas (op tijd en met juiste safetys!), en het omgaan met CQB situaties heeft echt bijgedragen aan meer begrip voor wat de ‘echte lui’ meemaken en hoe we dit ook in airsoft (veilig) kunnen toepassen. Het zijn intensieve dagen, en je wordt ook hard aangepakt, maar kan het iedereen aanraden die serieuzer wil airsoften.”

– Anoniem –

“TTD’s voegen een nieuwe dimensie toe aan mijn airsoft sport. Oefening en tactisch scholing bracht het mij bij. Denken wordt doen. Geen twijfel maar richten op je doel. De focus hebben en behouden! Een slecht plan is nog altijd beter dan geen plan. Dit zijn enkele steekwoorden van de ttd’s…. Prachtig en leerzaam! Niet alleen voor op de airsoftvelden”

– Tom –

‘De TTD’s zijn een aanrader.  Het is een ongedwongen sfeer waarin iedereen, wat voor niveau ook, aan mee kan doen. Leuke mensen en geen vraag is te veel. Top!’ –

 – Carli D. –

‘De TTD wordt op een speelse en rustig manier gebracht.  Je heb niet het idee dat er druk achter zit. Ongeacht het niveau kan Iedereen meedoen. Aan het einde van de TTD kom je er achter dat je allemaal op de zelfde golflengte zit en dat dit je spel in alle zin zal veranderen. Je spelniveau wordt echt naar een hoger level gebracht!’

– Jeszek S. –

‘Buiten het gegeven dat het leerzame en leuke dagen zijn, worden de lessen op een open manier gegeven waardoor de lessen altijd op de groep zijn aangepast. Geen strak regime. Maar juist voldoende flexibiliteit om iedereen het maximale te leren.’

– Wim S. –

‘De Tactical Training Days zijn een absolute must voor airsofters die serieus willen samenwerken en het niveau van hun spel naar realisme willen verhogen. Met skills voor jezelf en je team leer je vaardigheden op gebied van communicatie, camouflage, positionering van spelers, je leert het allemaal. Een absolute aanrader.’

–  Remco A. –

‘Als beginnend airsofter vind ik Dutch Tactical ontzettend fijn door de gestructureerde en duidelijke manier van werken en communicatie. Altijd een goede sfeer en volledig in de leermodus om optimaal van de speel- en traindagen te genieten.’

– Joost B. –

‘Wat zo tof is aan het meedoen van de TTD’S is dat je alleen maar meer zin krijgt om op het airsoft veld te staan.’

 – Thamar D. –

‘Voor beginnende en ervaren Airsofters zijn de TTDs van Dutch Tactical een ‘must do’ om je vaardigheden en kennis naar een volgend niveau te brengen. Daarnaast bieden de vakmensen van Dutch Tactical een fijne (en veilige) omgeving om maximaal te kunnen genieten van al het moois wat airsoft te bieden heeft.’

– Jeroen R. –